Rondhoutsituatie Duitsland

Door de prijsontwikkeling in USA ontstaat er onrust in de markt. Eens temeer blijkt dat het “Random Length” prijssysteem erger is dan Russisch Roulette en velen zijn er inmiddels van overtuigd dat het gemanipuleerd wordt? Door de extreme steunpakketten wordt er volop gebouwd en voorraden gezaagd hout zijn niet exceptioneel hoog in de USA. Wel geven marktberichten aan dat voorraden in de havens slecht afvloeien door gebrek aan transportcapaciteit maar overall voorraadsniveau kan de prijzen niet zo doen crashen.

Hoe het ook zei, Europese exporteurs nemen gas terug met leveringen naar USA. De grootste volume komt van Duitse zagerijen. Het zou dan ook voor de hand liggen dat we vanuit daar op een betere beschikbaarheid kunnen rekenen. Dat geldt echter niet voor alle regio’s in Duitsland. Tot voor kort konden zagerijen over een groot aanbod rondhout beschikken, met name keverstammen waren in overvloed beschikbaar. Dit is de laatste maanden sterk aan het veranderen. In grote delen van Duitsland raken de keverstammen op en is men op verse kap aangewezen. Met name in Bayern, Baden-Würtemberg, Saksen en Thüringen wordt men nu geconfronteerd met wetgeving dat verse kap beperkt wordt daar het overschot van de keverstammen van de laatste jaren gecompenseerd moet worden. Hierdoor ontstaan er rondhouttekorten en vliegen de prijzen voor verse kap omhoog.

Op korte termijn, oftewel in Augustus, zullen we dat nog niet in de markt voelen aangezien dan veel markten minder consumeren wegens vakantiesluitingen. Maar vanaf September wordt er overal weer normaal gewerkt. Zagers moeten dan reageren daar de US-volumes de prijssituatie in andere markten zou kunnen bederven terwijl de grondstof schaars is en heel duur wordt.

Deze week kwam de eerste reactie op deze situatie. Ziegler Holzindustrie heeft besloten productie met ca. 25 % te verlagen voor de komende maanden, zie bijgaand persbericht. Ziegler produceert 1 miljoen m3 gezaagd hout op jaarbasis dus 25 % zet gelijk zoden aan de dijk. De verwachting is dat andere grote Duitse zagers dit voorbeeld zullen volgen.

Scroll naar boven