Het nieuwe normaal voor onze houtbusiness

De huidige extreme houtmarkt wordt door velen gezien als een tijdelijke situatie. Wat snel stijgt, daalt nog sneller… Getriggerd door extra Corona-consumptie, stijgen de prijzen naar ongekende hoogten en wie denkt dat de druk geleidelijk zal verdwijnen als Corona onder controle komt, moet denken aan de wereldwijde houtstromen. En ja, China heeft daar een grote invloed op.

In 2020 kochten de Chinezen 10 miljoen keverstelen in Duitsland en nog eens 12 miljoen m3 verse kap in Rusland. Het grote overschot aan soorten in Duitsland zal in 2021 zeker niet meer in dezelfde maat beschikbaar zijn. Logprijzen in Duitsland stijgen zeer snel. In 2020 lag de prijs voor keverstammen ruim onder de € 50/m3, wat niet rendabel is voor boseigenaren. De omstandigheden voor de kever Liniatus of “Borkenkäfer” zijn duidelijk verslechterd voor dit wezen. Ze houden niet van langdurige regenval.

Inmiddels zijn de logprijzen in bepaalde delen van Duitsland al fors gestegen en is bij enkele contracten de grens van € 100/m3 al aangevinkt. Zagerijen houden er rekening mee dat het plafond nog niet is bereikt. Op dit prijsniveau zullen de Chinezen meer nadenken of de import het nog waard is, zeker met de huidige extreem hoge transportprijzen zal het bijna onmogelijk zijn. Ook zullen Duitse zagerijen er alles aan doen om elk houtblok dat beschikbaar komt te bemachtigen. De exportprijzen van gezaagd hout naar grote markten zijn zo hoog dat ze met duur rondhout nog goede winsten kunnen maken.

Daarnaast is er ook nieuwe wetgeving in Rusland. Als die wet inderdaad officieel wordt aangenomen, verliezen de Chinezen nog eens 12 miljoen m3 aan houtblokken, 22 miljoen m3 ligt elders in de wereld niet voor het oprapen. Het alternatief is om gezaagd naaldhout te kopen.

Rusland heeft al maatregelen genomen om de export van stammen te beperken. Dit werd destijds bij decreet geregeld door het ministerie van Bosbouw. Meestal werd dit snel afgezwakt. Nu is Poetin echter de drijvende kracht en wil hij dat via wetgeving regelen. We weten nu hoe krachtig en vasthoudend de heer Poetin is …

Misschien zijn we nog lang niet bij het ‘nieuwe normaal’. De voorraden wereldwijd zijn ongekend laag en door weersinvloeden kan de snijcapaciteit niet volledig worden benut. Tot nu toe vinden we prijsstijgingen van € 30-40/m3 exorbitant, maar als we niet oppassen in de Benelux wordt het prijsverschil met andere markten nog groter. Hoewel we in Q2 / 2021 met € 100 / m3 zouden stijgen, lopen we nog steeds rond de € 100 / m3 achter op verschillende andere grote markten.

Natuurlijk een gekke gedachte, maar één ding is zeker, beschikbaarheid zal voorlopig belangrijker zijn dan prijs. Het is ook mogelijk dat deze situatie veel langer gaat duren dan veel mensen nu denken. De snijcapaciteit in Rusland en Duitsland kan niet van de ene op de andere dag worden verhoogd voor 25 miljoen stammen. Het verschil tussen vraag en aanbod wordt met andere woorden nog groter!

Scroll naar boven